Julkaistu 09.02.2024

Karjalaiset kesäjuhlat Saimaa Stadiumilla 15.–16.6.2024

Kaikille avoimet valtakunnalliset Karjalaiset Kesäjuhlat® järjestetään tänä vuonna 73. kerran Mikkelissä 15.–16.6. Tapahtumassa on ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisellekin. Tule kokemaan välitön ja juureva karjalainen yhteisöllisyys!

Mikkeli ja juhlien pääpaikka monitoimiareena Saimaa Stadiumi täyttyy karjalaisesta kulttuurista ja perinteistä, messu- ja torivilinästä, musiikista, seminaareista ja värikkäistä kansallispuvuista. Myös karjalanpiirakan tuoksua on ilmassa. Karjalaiset kesäjuhlat ovat kaikkien juhlat. Niiden tunnelma houkuttelee osallistumaan kerta toisensa jälkeen.

– Kutsumme mikkeliläisiä ja eteläsavolaisia jakamaan juhlatunnelmaa ja nauttimaan iloisesta sie mie-hengestä kanssamme. Jotain taikaa näissä Karjalaisissa kesäjuhlissa on, innostaa juhlatoimikunnan puheenjohtaja Eija Vänskä-Sinkkonen, jolle juhlat ovat jo 45:nnet.

Karjala-messut ja lasten ohjelma uutuutena

Viikonlopun ohjelmaan kuuluvat monet perinteiset elementit: hengelliset tilaisuudet, kuorokavalkadi, SM-kyykkä, maraton sekä iltatilaisuudet kuten Viipurin Lauluveikkojen konsertti tuomiokirkossa. Viikonloppu huipentuu sunnuntaina 16.6. Karjalaisen kansan messuun, kansallispukuisten marssijoiden ja lippujen juhlakulkueeseen ja päiväjuhlaan Saimaa Stadiumilla.

Uutena ohjelmassa on Saimaaa Stadiumilla järjestettävät Karjala-messut karjalaisine toreineen, seminaareineen ja muine oheisohjelmineen. Lapsilla ja nuorilla on karjalaisteemaisen askartelun ohessa mahdollisuus tutustua Stadiumin SuperCorner-aktiviteettipuistoon.

Pääsylipputiedot julkaistaan myöhemmin Karjalaisten kesäjuhlien verkkosivuilla.

Kierrätä Karjalaa on juhlien teema

Kesäjuhlien teemana on Kierrätä Karjalaa. Sillä halutaan tuoda esille evakkokarjalaisten pitkää kiertomatkaa ja arvokasta kulttuuriperintöä ja sen uudistamista kestävän karjalaisen kulttuuriperinnön hengessä.

Kesäjuhlat järjestetään pitkälti talkoovoimin, mukana on satakunta talkoolaista pääosin Karjalan Liiton Etelä-Savon piiristä. Yhteistyökumppaneina ovat myös Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta ja Mikkelin kaupunki.

Karjalan Liitto on valtakunnallinen karjalaisen kulttuurin järjestö, jossa on noin 20 000 jäsentä yli 300 yhdistyksessä eri puolilla Suomea. Lahdesta vuonna 1949 käynnistyneet kesäjuhlat ovat jatkuneet katkeamattomana ketjuna koronavuosia lukuun ottamatta tähän asti. Kesäjuhlia on vietetty eri puolilla Suomea, ja monilla paikkakunnilla useaan kertaan. Mikkelissä juhlat on järjestetty aiemmin vuosina 1986 ja 2001. Aiempien kesäjuhlien kävijämäärät ovat olleet noin 10 000–15 000. Runsasta osanottoa odotetaan Mikkeliinkin. Edellisen kerran juhlittiin Raumalla vuonna 2022.

Lisätietoja kesäjuhlista:

Kulttuurituottaja Mervi Piipponen, Karjalan Liitto, mervi.piipponen@karjalanliitto.fi, p. 040 583 9295.

Juhlatoimikunnan puheenjohtaja Eija Vänskä-Sinkkonen, p. 040 8292 706.

Karjalan Liiton Etelä-Savon piiri, Heikki Koljonen, p. 040 506 2956.